Karayolları, Abdi İpekçi Cd. No:32/D 34255 Gaziosmanpaşa İstanbul
0212 479 45 00
PERİODONTOLOJİ
DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NEDİR ?
Diş eti hastalıklarının erken safhadaki tedavisi diş taşı temizliğidir. Bu safhada diş taşları ve diğer zararlı oluşumlar dişlerden ve diş eti ceplerinden oluşturulur. Daha ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahaleler gerekebilir. Tedaviden sonra düzenli olarak yapılan diş fırçalamaları ve kullanılacak gargaralar tedavinin başarısının devamı açısından önemlidir. Yapılacak olan düzenli hekim kontrolleri ile de hastalığın önlenmesinde önemlidir.
DİŞ ETİ HASTALIKLARINI ÖNLEME
Bakteri plağının diş ve diş eti çizgisinin altında birikmesine izin verilirse, bu zamanla diş etlerini tahriş eder ve diş eti hastalıklarına yol açar. Diş eti hastalıklarından korunmak için dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş aralarını temizlemek çok önemlidir.
Bakteri plağı diş eti hastalıklarına nasıl yol açar?
Ağzınızda biriken plak temizlenmediği takdirde, bakteri toksinler üretir ve bu durum diş etlerini tahriş ederek dişlerinize zarar verir. Diş eti hastalığının başlangıcı gingivitistir. Bu hastalık diş etinin yanmasına, şişmesine ve hassaslaşmasına sebep olur. Ayrıca diş fırçalarken ve diş ipi kullanımı sırasında kanamalara sebep olur.
Diş eti hastalıklarında kimler risk altındadır?
Diş eti hastalıkları çocuklar dahil tüm yaş gruplarını etkiler. Ancak yetişkinlerde çok daha sıklıkla görülür. 35 yaş ve üzeri her 4 kişiden 3’ü bir tür diş eti hastalığına ya sahiptir ya da geçmişte yakalanmıştır.
Sigara içmek ve bazı hastalıklar diş eti hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Bu nedenle diş doktorunuzu genel sağlık durumunuz hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
Diş eti iltihabı halinde neler yapmalıyım?
Düzgün bir ağız bakımı ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret ederek gingivitisten korunmak mümkündür. Hastalıktan en iyi korunma ve hastalığı iyileştirme yolu bakteri plağını düzenli olarak temizlemektir. Bu dişlerinizi yumuşak bir fırça ile fırçalamak ve diş aralarınızı temizlemekten oluşan iki aşamalı bir işlemle mümkün olabilir. Bu iki işlem bakteri plağının diş yüzeylerinde ve diş eti çizgisinin altında birikmesini engeller.
Gingivitis kronik bir hastalık değildir. Dişleri destekleyen kemiklere kalıcı bir zarar vermediği için tedavi edilebilir.
Periodontit nedir?
Eğer gingivitis tedavi edilmez ise daha ciddi bir hastalık olan periodontite sebep olabilir. Periodontit dişleri destekleyen diş etlerine ve kemiklere zarar verir. Periodontitin tedavisi mümkün değildir, verilen zarar telafi edilemez, yalnızca profesyonel bir tedavi programı ve evde yapılacak geliştirilmiş düzenli bir ağız bakımı ile hastalığın daha kötü bir hal alması önlenebilir.
Periodontit hastalığına yakalandığınız takdirde, diş hekiminiz size özel bir ağız bakım programıyla hastalığın yayılmasını ve kötüleşmesini önleyebilir. Periodontit hastalarının güvenle kullanabileceği şarj edilebilir diş fırçaları gibi bir dizi ağız bakım ürünü sunmaktadır. Şarj edilebilir diş fırçalarının manuel diş fırçalarından daha fazla bakteri plağını temizlediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır ve gelişmiş bir ağız bakımı uygulamak diş eti hastalıklarını kontrol etmede çok önemli bir faktördür.
Periodontitin belirtileri nelerdir?
Priodontit başlangıçta gözle görülebilir semptomları olmadan da gelişebilir. O nedenle diş hekimine düzenli olarak muayene olmak hastalığın erken teşhisi için çok önemlidir.
Periodontitin sıkça görülen semptomları; kırmızı, şiş diş etleri, diş eti çekilmesi, diş etlerinin hassaslaşması, diş eti kanaması ve dişler arasında hissedilen yoğun baskıdır.
İleri aşamalarda diş eti çekilmesi, diş kökünde çürümeler, diş ve diş etleri arasında iltihab, dişlerin sallanması ve diş kaybı görülebilir.
Periodontit oluşumunu nasıl engellerim?
-
Düzenli bir ağız bakımı ile periodontiti önleyebilirsiniz- İşte size bu konuda yardımcı bazı ipuçları:
-
Dişlerinizi sabah ve akşam uyumadan önce olmak üzere günde iki defa yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü bir diş macunu ile fırçalayın
-
Diş fırçanızın ulaşamadığı diş aralarındaki bakteri plağını günlük olarak temizleyin
-
Diş hekiminizi an az altı ayda bir muayene ve temizlik için ziyaret edin
-
Sigara ve tütün kullanmayın
-
Diş hekimleri her üç ayda bir ya da eskimiş ise daha önce diş fırçanızı değiştirmenizi tavsiye etmektedirler. Yapılan klinik araştırmalar yeni bir diş fırçasının 3 aylık bir diş fırçasından daha fazla bakteri plağı temizlediğini ortaya koymaktadır.