Karayolları, Abdi İpekçi Cd. No:32/D 34255 Gaziosmanpaşa İstanbul
0212 479 45 00
DİŞ BEYAZLATMA
Dişteki Renklenme Nedenleri çok farklı olabilir. Nedeni her ne olursa olsun dişleriniz daha beyaz ve estetik olabilir.
Diş Beyazlatma ( Bleaching); HIDROJEN PEROKSIT veya türevleri kullanılarak yapılan bir ağartma ( renk açma ) işlemidir.Kullanılan maddeler oksijen ( O ) açığa çıkarır. Oksijenin ayrılmasıyla birlikte dişin rengi de açılır.
Bu işlem ; sarı , kahverengi veya gri renkli dişleri olan kişilerin daha beyaz dişleri olmasını sağlamaktadır.
İsterseniz evinizde isterseniz de Diş Hekimi muayenehanesinde 1 saatte yada bir kaç gün içerisinde eski sarı dişlerinize veda edebilirsiniz.
Evinizde 3-4 saatlik bir kullanımla dişleriniz eskisinden çok daha beyaz bir görünüme kavuşabilir.
Diş hekimi muayenehanesinde arkanıza yaslanıp müzik dinlerken hatta 5.1 ses sistemiye DVD izlerken yaklaşık 50-60 dakikalık bir işlemle bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Artık sizi doyasıya gülümsemekten kimse alıkoyamaz :)
DEZAVANTAJLARI ( Sakıncaları );
Sıcak-Soğuk Hassasiyeti , beyazlatma işlemi sonrasında geçici bir süre olabilir. Hidrojen Perosit oranı yükseldikçe bu ihtimal artar. Geçici bir olaydır kalıcı bir hasar vermez. Burada doğru teşhis ve doğru kullanım önemlidir. Her hastada kullanılması gereken teknik ve konsantrasyon farklı olmalıdır.
Çok yüksek konsantrasyonlar ve uzun süreli ve bilinçsiz uygulamalar bazen diş yüzeyinde mikro-pöröziteye neden olabilir. Bu gözle görülemeyecek oranda diş yüzeyinin pütürlenmesi demektir. Kalıcı bir hasar yaratmaz diş yüzeyi zamanla tükrük içerisindeki mineraller , flor yardımıyla düzelir.
Mine defekti olan durumlarda ;
Minerilizasyon bozukluğu nedeni ile opak bir görüntü var ise : bu beyazlatma işlemi ile düzelmeyebilir.
Aşınma - kırılma nedeni ile minenin altındaki dentin tabakasının açığa çıkmışsa : aşırı hassasiyet olabilir
Ayrıca diş eti çekilmesi nedeniyle kök yüzeyi açığa çıkmışsa : aşırı hassasiyet olabilir , diş eti çekilmesi artabilir.
*** Uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenler önemlidir ***
Dikkatli , bilinçli uygulamalarda genellikle bir sorun çıkmaz fakat hatalı yada gereksiz uygulamalar sonucunda bir takım komplikasyonlar da oluşabilir.
SONUÇ OLARAK : MİNENİZDE DEFEKT YOKSA
Diş Beyazlatmanın Avantajı;
Daha güzel ve kendinden emin bir gülüşü sağlamaktır.
Özellikle görüntünün önemli olduğu mesleklerde dişler ve gülümseme çok önemlidir. Medya ve tanıtım sektöründeki insanların mutlaka bakımlı ve beyaz dişlerinin olması gerekmektedir.
Çalışan kişiler için de, özellikle halkla ilişkileri yoğun olan kişiler için bu çok önemli bir durumdur.
Partnerinizin karşısına bembeyaz dişler ile çıkmak kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Özel günlerde bunun çok daha fazla önemi vardır
DİŞ BEYAZLATMA UYGULANABİLİR.DEFEKT VARSA MUTLAKA UYGULAMA ÖNCESİ ONARILMALIDIR
Bileşiklerin Ağartma Mekanizması;
Ağartmanın esası, oksidasyon veya redüksiyondur.
Kullanılan maddeler oksijen ( O ) açığa çıkarır.
Ağartma ; renksiz substansların renkleşmelerine neden olan bileşikler ile değiştirilmesidir.
En çok kullanılan ağartma maddesi : Hidrojen Peroksitin ( H2O2 ) sudaki % 30 ‘luk solüsyonu olan superoksol veya perhidrol dür.
Peroksit terimi ise : bileşiminde normal oksitlerden daha çok oksijen bulunan maddeleri tanımlar.
Konsantre hidrojen peroksit solüsyonu koyu renkli cam veya plastik şişede saklanır. Buzdolabında saklanırsa çabuk bozulması engellenir. Sıcak ortam spontane oksijen çıkarmasına neden olur.
Sodyum Perborat tozu , Oksijen çıkarma özelliğinden yararlanarak % 30 luk Hidrojen Peroksit ile beraber kullanılır.
Süperoksol kostik bir maddedir. Bu nedenle gözler, deri ve mukoza korunmalıdır. Deri ve mukozada lekeler ve yanma oluşabilir ancak bunlar geri dönüşümlüdür.
Tedavi öncesi gingival doku ( diş eti ) vazelin ile korunmalıdır,
Tedavi sırasında Rubber dam kullanılması tercih edilmelidir.
Diş Beyazlatmanın etki süresi;
Diş beyazlatma tekniğine ve uygulanan konsantrasyona bağlı olarak değişmektedir.
Genel olarak söylemek gerekirse yıllarca sürebilir ama zamanla kısmen geri döner.
Geri dönüş oranı yaklaşık % 20-40 dır. Geri dönüş oranını azaltmak için pekiştirme amaçlı home bleaching uygulanmalıdır ( Arzu edilirse tek seanslık office bleaching de uygulanabilir ) .
Pekiştirme amaçlı Home Bleaching ; ideal olanı 6 ayda bir yapılmasıdır. 12 ayda bir de yapılabilir. 1-2 günlük kullanım yeterlidir.
Geri dönüşün azaltılabilmesi için ; ilk 24 saat sigara , çay , kahve benzeri renklendiricilerden mutlaka uzak durulmalıdır. İlk bir hafta hiç/az kullanılmaması ise önerilir. Unutulmamalıdırki yaşlandıkça ve daha çok renklendirici maddeler kullandıkça doğal dişlerimizde , beyazlatma uygulanmış dişlerimizde sararacaktır.
Diş Beyazlatma uygulamasının süresi;
Etkene , uygulanan tekniğe , konsantrasyona göre değişebilmektedir. Genellikle tek seans ve 45-60 dk. yeterlidir.
-
Home Bleaching ( Evde Beyazlatma ) işleminde : 3-4 gün boyunca günde 4 saatlik bir kullanım yeterlidir. Sonuçtan memnun kalınmazsa süre uzatılabildiği gibi konsantrasyonda arttırılabilir ( % 10-16-20 )
-
Office Bleaching ( Muayenehane de yapılan Beyazlatma ) işleminde :
-
Vital Bleaching ( Tüm sağlıklı dişlere uygulanan Beyazlatma ) işleminde : genellikle 1 gün içerisinde , 45-60 dk. boyunca yapılacak olan bir işlem yeterli olmaktadır. Yetersiz olması durumunda 2. hatta 3. seans yapılabilir. Genellikle zor renklenmelerde seans sayısı artabilir , çok koyu olmayan renklerse buna gerek kalmaz.
-
DeVital Bleaching ( Kanal tedavisi yapılmış dişlere uygulanan Beyazlatma ) işleminde :
- Diş yüzeyinden ( ExtraCoronal ) yapılacak olan beyazlatmada tek seans yeterli olabileceği gibi 2. 3. seanslarada gereksinim olabilir.
- Diş içerisinden ( IntraCoronal ) yapılacak olan beyazlatmada ise kanal içerisine konulan pat ile hasta 3-4 gün bekletilir daha sonra bu pat çıkarılarak normal dolgu yapılır. Gerekiyorsa 2. veya 3. seanslar yapılabilir. Genellikle en zor renklenmeler kanal tedavili dişlerde olur.
Kullanılan ışık kaynağının gücünün fazla olması ve konsantrasyonun fazla olması diş beyazlatma işleminin süresini kısaltır. Daha erken netice alınmasını sağlar.
Mümkünse daha düşük konsantrasyonlar ile ( uzun süreyi göze alarak ) diş beyazlatma yapılmalıdır.
DİŞLERDE RENKLENMELER
Ağartma tekniklerinin uygulanmasında temel neden hasta tarafından beğenilmeyen diş rengidir. Ancak beğenilmeyen diş renginin bir çok farklı nedenleri olabilir.
Sağlıklı bir dişin rengini *Kuron minesinin rengi, *Dentin’in renk tonu, *Dişlerin oklüzal ve insizal kenarlarına doğru artan, servikalde azalan mine kalınlığı ve *kalsifikasyon derecesine göre değişen mine saydamlığı belirler.
Normal mine mavi-beyaz, sarı ve gri-beyaz renkler arasında değişen tonlar gösterir. Saydam mine ile örtülü dişler alttaki dentinin rengini yansıtarak kahverengi-sarımsı, kalın opak mine ile örtülü dişler ise grimsi görülür.
Alt ön bölgedeki dişler üst dişlerden daha beyazdır.
İlerleyen yaşla birlikte bireylerin diş rengi koyulaşır. Bu fizyolojik renklenmenin süre ve şiddeti bazı faktörlere bağlıdır, bunlar:
-
Zamanla iyon ve moleküllerin mineye infiltrasyonu
-
Abrazyona bağlı olarak minenin incelmesi
-
Dentin kanallarından zamanla renkli maddelerin sızması
-
Sekonder- ve tersiyer dentin oluşumu
-
Pulpa taşları
Fizyolojik renklenmeler dışında dişlerde içsel ve dışsal nedenlerden kaynaklı renklenmelerde görülebilir. Hekimin renklenme nedenini doğru tanımlaması uygulanacak ağartma tedavisinin başarı oranını arttıracaktır.